dimecres, 1 de setembre del 2010

Lectures

El que més m’agrada de l’estiu és el temps per endavant i l’oportunitat de poder llegir els llibres que no he pogut durant el curs, en un entorn de sol i platja en les primeres o darreres hores del dia. Enguany he pogut llegir algunes novel·les i he limitat els llibres sobre l’educació a un de sol: Mal d’escola de Daniel Pennac.

Daniel Pennac no va ser un alumne brillant sinó més aviat el contrari. Segons que explica en aquesta obra quasi biogràfica, gràcies a l’educació que va tenir i al suport dels seus mestres va saber superar-ho, no sense passar primer per l’internat, i ha acabat convertint-se en professor i escriptor. Aquesta obra està plena de reflexions pedagògiques que no deixa indiferents professors, pares i alumnes preocupats per allò que succeeix a les aules.

Els professors de llengua trobaran al llibre força exemples de com interessar als alumnes per allò que passa a la classe. En aquest sentit ja va tenir molt d’èxit amb la seva anterior obra “Com un novel·la” on defensava la lectura no acadèmica per sobre de qualsevol altra activitat per viure i sentir la llengua. Els pares veuran reflectides les penúries dels seus fills i les seves pròpies i els mals alumnes, el seu sofriment.

Pennac, però, no surt de l’aula on professor i alumnes interaccionen i per això aquesta visió que ens ofereix de les vivències dels mals alumnes és incompleta ja que fa molt poques referències a les condicions de la pròpia escola, tant per alumnat com per a professorat, malgrat el títol de l’obra.

D’altra banda, ja fa dies que preparo classes. En castellà he decidit treballar amb els alumnes del grup flexible de 1r d’ESO, el llibre Lecciones de poesia para niños inquietos de Luis García Montero. Llegir i parlar sobre com llegir i escriure poesia, però sobretot com aprendre a mirar  i a observar el nostre entorn per poder expressar poèticament els nostres sentiments. Si coneixeu llibres de poesia en castellà, una recopilació de poesies de diferents autors que us agradi i que penseu que pugui interessar a alumnes d’aquesta edat, us agrairé el vostre comentari en aquest post.

1 comentari:

  1. Hola, Sabina:
    No sé quins llibres de poesia poden interessar específicament els alumnes de 1r d'ESO, però sí que sé una cosa. Quan treballes la poesia amb els alumnes (i m'ha passat a tots els cicles de primària i imagino que pot passar el mateix a ESO) passa una cosa molt curiosa. Els primers dies hi ha com un rebuig inicial fruit dels prejudicis i el desconeixement, però si al mestre li agrada la poesia i és capaç de superar aquesta resistència inicial i anar acompanyant els alumnes en la lectura, explicació i comprensió dels poemes i analitzant una mica els recursos que utilitzen els poetes per construir els poemes (des de la rima, al ritme passant per les metàfores, personificacions, canvis d'ordre en les estructures sintàctiques, etc), els nanos mica a mica acaben valorant la poesia, la seva lectura i fins i tot la seva escriptura. I al final quan toca deixar la poesia i passar a un altre tema es queden amb les ganes de continuar més temps treballant i gaudint de la poesia.
    Espero que puguis dir-me que a tu també t'ha passat.

    Pel que fa a recomanar-te autors específics jo et parlaria d'autors que a mi m'han agradat molt però que d'entrada potser presentarien massa dificultat per als alumnes (Pessoa, Gil de Biedma, Neruda...). Potser En Machado o García Lorca es podrien trobar un nivell més assequible...
    I una altra via d'entrada a la poesia podria ser a partir de cantautors. Per exemple Sabina o Serrat, tenen cançons que són pura poesia. En concret Sabina té un llibre que es diu "Con buena letra" en el que recull les lletres de cançons i crec recordar qeu també alguns sonets.

    O deixa que isguin els propis nanos qui et proposin les seves cançons preferides en castellà i busqueu-hi la poesia. Després introdueix-ne tu alguna que t'agradi a tu i guia'ls fins que també ells puguin fer-se-la seva i a partir d'aquí, podeu anar un pas més enllà i agafar poemes "purs" que no siguin cançons...

    I per acabar, a nivell personal, et recomano el llibre "Els llibres de Luca" de Mikkel Birkegaard que aquest estiu jo he llegit en la versió catalana de l'editorial Bromera. Una bona novel.la d'aventures en que es barregen el món real i el de la fantasia a l'entorn del plaer de la lectura i dels poders que se li suposen.

    apa, bona tornada a les aules i molts petons de colors
    Eladi

    ResponElimina